Aquests serveis propis de la formació professional permeten a les persones interessades acreditar i reconèixer experiència professional i laboral que els podrien permetre accedir a un cicle formatiu afí a la vida laboral i a l’acreditació professional. No és un procés automàtic i requereix d’un trajecte previ que configura l’assessorament i el reconeixement acadèmic de les competències professionals, d’acord amb la normativa vigent. Tot aquest procés i gestió es realitza a través dels centres acreditats que disposen d’aquest servei, com és el cas del Palau Ausit.
Servei Assessorament
Aquest servei té per objectiu definir i orientar un itinerari formatiu i professional de la persona interessada, per aconseguir-ne millorar la qualificació. Compta amb l’atenció personalitzada d’experts de la família professional escollida.
Durant el procés d’assessorament, que es desenvolupa al llarg de 2 o 3 sessions presencials al centre, l’usuari aporta tota la documentació de què disposa perquè li sigui valorat l’expedient formatiu i laboral.
Com a resultat del procés l’usuari obté un informe d’assessorament que conté el seu itinerari amb les recomanacions per dur-lo a terme.
Aquest informe és un requisit previ per sol·licitar el servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges que s’hagin assolit mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials.
Reconeixement Acadèmic
El servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials s’adreça a les persones que vulguin tenir un reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits amb l’experiència laboral o en activitats socials relacionats amb un determinat cicle formatiu.
Una junta de reconeixement avalua l’usuari. Aquesta està integrada per dos professors del cicle formatiu i es constitueix en el centre educatiu.
La junta analitza l’informe d’assessorament, obtingut en el servei d’assessorament, i els altres documents que aporta la persona de les unitats formatives o crèdits que vol que li siguin reconeguts. També convoca la persona per fer-li una entrevista personal de contrastació i valorar, de forma col·legiada, els aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials.
Si la junta reconeix acadèmicament determinades unitats formatives o crèdits, el centre emet un certificat parcial amb valor acadèmic.
Posteriorment, si es vol obtenir el títol del cicle corresponent i convalidar les unitats formatives o crèdits (reconeguts) cal matricular-se, totalment o parcial, en el cicle formatiu corresponent, acreditant els requisits acadèmics d’accés que s’estableixen per als cicles formatius de grau mitjà o superior, segons correspongui.
La convalidació de les unitats formatives o crèdits certificats en els centres del Departament d’Ensenyament és gratuïta.
Si es completa un crèdit, una unitat formativa o un mòdul d’un cicle formatiu través del reconeixement acadèmic, s’anotarà “convalidat” en l’expedient acadèmic.
Destinataris
S’adreça a persones que vulguin tenir un reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits amb l’experiència laboral o en activitats socials en relació amb els títols oficials de formació professional.
Per sol·licitar el servei cal complir els requisits següents:
- haver complert 18 anys,
- acreditar experiència laboral o en activitats socials d’almenys 2 anys en el sector,
- disposar de l’informe d’assessorament obtingut en el servei d’assessorament, o document equivalent de convocatòries d’acreditació o validació amb l’orientació i/o assessorament del mateix títol o d’un títol afí.
El fet de participar en el servei d’assessorament no comporta reserva de places pel servei de reconeixement.
On es pot fer
Els centres educatius que presten el servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges també ofereixen el servei d’assessorament. Podeu consultar els centres educatius que l’ofereixen i de quins cicles formatius fan el servei de reconeixement.
Cada centre estableix el termini de sol·licitud del servei de reconeixement i el fa públic al seu web, juntament amb les places que ofereix per a cada cicle formatiu. Com a mínim, durant els mesos d’octubre i febrer els centres obren un termini de sol·licitud. Si després d’aquest període queden places vacants, el centre pot obrir nous terminis per sol·licitar el servei.
Només es pot fer una sol·licitud per persona.
L’oferta del servei de reconeixement es fa per cicles formatius.
- de més a menys edat
- de més a menys experiència laboral o activitats socials relacionades amb el cicle formatiu
Els centres que no són del Departament d’Ensenyament estableixen els seus criteris d’admissió propis.
Publicació de les llistes per persones admeses
Cada centre publica les llistes de les de persones admeses al servei i de les places de reserva.
La publicació es pot fer fins a 7 dies hàbils (sense comptar dissabtes i dies festius del centre) després finalitzar el termini de sol·licitud.
El centre informarà dels tràmits que cal fer a partir del moment que la persona hagi estat admesa i la documentació que cal que aporti.